Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Je bekijkt het maar - de arbeidsrecht podcast

 • Logoi-jebekijkthetmaar-veerle-def-500-500

  'Je bekijkt het maar' is een arbeidsrecht podcast gemaakt door journalist Veerle Corstens en Boom juridisch. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering waarin je wordt bijgepraat over alle actualiteiten binnen het arbeidsrecht. Met twee gasten uit de praktijk bespreekt Veerle een belangrijke uitspraak en brandende kwesties.

  Aflevering 1
  Met Boudewijn Kanen en Ronald Beltzer bespreekt Veerle Corstens actuele jurisprudentie en de plannen van minister Koolmees.

  Aflevering 2
  Marleen van Woerden en Ronald Beltzer bespreken twee wetsvoorstellen die handelen over de transitievergoeding bij slapend dienstverband en de kwestie payrolling.

  Aflevering 3
  Veerle Corsten bespreekt met Ilse zaal en Ronald Beltzer de arbeidsrechtelijke gevolgen van Me-too


  Aflevering 4
  In aflevering 4 worden Veerle Corstens en Ronald Beltzer vergezeld door Michiel Koole en bespreken zij de Kijkshop-zaak en de straatracende Transavia piloot.

  Aflevering 5
  Universitair docent en Stibbe-advocaat Johan Zwemmer praat over Kafkaëske tegenstelling die de wet maakt als het over payrolling gaat. Veel regels en tekst, maar als de definitie niet deugt, schieten we er weinig mee op.


  Aflevering 6
  Ronald Beltzer vertelt hoe ook de zoveelste zaak van Martinairpiloten op een teleurstelling uitloopt en Constant van Tuyll gaat in gesprek over de aankomende veranderingen in beloningsbeleid. 

  Aflevering 7
  Astrid Helstone van Stibbe over de arbeidsrechtelijke gevolgen van nieuwe Wet bescherming bedrijfsgeheimen. Met Ronald Beltzer bespreken we het OESO rapport dat ons vertelt dat we in Nederland veel te veel zelfstandigen hebben die helemaal niet ondernemend zijn en dat dit helemaal niet goed is voor onze loonontwikkeling. Wat raden we minister Koolmees aan? En als kers op de taart praten we met beide gasten over de Pimlico-uitspraak en leren we wat Uber chauffeurs en Britse loodgieters met elkaar gemeen hebben.

  Aflevering 8
  Veerle Corstens bespreekt met Ronald Beltzer en Boudewijn Kanen (Liber Dock advocaten) de vergrijzing van de FNV. Hoe kunnen de werkgevers en werknemers afspraken met elkaar maken als werknemers helemaal niet meer goed vertegenwoordigd zijn? En moet een werkgever een doorbetaald salaris terugkrijgen als die in hoger beroep alsnog gelijk kreeg dat het ontslag op staande voet terecht was? En geldt de transitievergoeding ook als een werknemer een andere baan krijgt binnen hetzelfde bedrijf maar voor minder uren?

  Aflevering 9
  In deze aflevering praten we met Michiel Koole (HDK advocaten) over de 'ww-vakantie', naar aanleiding van de vele Poolse werknemers die in Nederland kortstondig komen om zodra ze recht hebben op WW, weer te vertrekken. Ook bespreken we de term WOW, oftewel de Wet Op Werken die alle soorten werknemers of ze nou gedetacheerd, zzp’er of in vaste dienst zijn, gelijk behandelt. Zou dat een oplossing zijn? En we bespreken de Deliveroo zaak: ben je als bezorger nu een werknemer of ondernemer?

  Aflevering 10
  Veerle bespreekt met Suzanne Sikkink (Allen & Overy) de licht ontvlambare kwestie stakingen en in het bijzonder stakingen van essentiële diensten. Is de staking bij een financiële dienstverlener ook ontwrichtend voor de samenleving? Ook bespreken we wat er gebeurt als er van een gunstig sociaal plan misbruik gemaakt lijkt te worden. En verder de moeilijkheid van ontslag bij een gedetacheerde werknemer: gelden de ontslagregels bij de juridische werkgever of de plek waar de gedetacheerde dagelijks van negen tot vijf zit?  


  Luister de podcast via Itunes of Stitcher