Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Europees financieel toezicht

Bevoegdheden in het Europees financieel toezicht

Europees financieel toezicht
  • Jaar van uitgave 2017
  • 768 pagina's
Auteur:Mr. dr. E.J. van Praag M.Jur. (Oxon.)
Reeks:Boom Masterreeks
Rubrieken: Juridisch Europees recht
Juridisch Financieel recht
Juridisch Internationaal recht
Icon_printbook 978‐94‐6290‐426‐2 | hardcover | 1e druk | € 95,50
Icon_ebook 978‐94‐6274‐784‐5 | digitaal boek | € 63,00

Tot de financiële crisis van 2008 vielen financiële instellingen onder hun nationale toezichthouder. Met de intrede van de Europese toezichthoudende autoriteiten (EBA, EIOPA en ESMA) in 2011 en de overdracht van het bankentoezicht in de Eurozone naar de ECB in 2014, kregen ook deze organisaties een voorname rol bij het toezicht.

In dit boek legt de auteur uit wanneer welke van de diverse toezichthouders bevoegd is en hoe zij samenwerken. Een illustratie van de vragen die de auteur beantwoordt: een beleggingsonderneming heeft voornamelijk klanten in lidstaat A, maar is gevestigd in lidstaat B, welke lidstaat heeft de leiding bij het toezicht? EBA is van oordeel dat een nationale toezichthouder PSD II onvoldoende handhaaft. Kan EBA ingrijpen? Als EBA ingrijpt, bij welke rechter kan de financiële onderneming klagen? Wat heeft de ECB te zeggen over een bijkantoor in Nederland van een Britse bank, en wat indien die bank Amerikaans is?

Doelgroep

Dit boek is relevant voor iedere jurist die zich met financieel toezicht bezighoudt, bijvoorbeeld bij een financiële instelling, advocatenkantoor, toezichthouder, ministerie, de rechterlijke macht of uit wetenschappelijk interesse.

Auteursinformatie

Emanuel van Praag is opgeleid aan de universiteiten van Leiden en Oxford en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Emanuel heeft zich gespecialiseerd in het toezicht op de financiële markten, onder meer als advocaat en als jurist bij financiële instellingen. Hierdoor combineert hij een academische achtergrond met een praktische inslag en goede kennis van de werking van de financiële markten.