Bestel deze publicatie
annuleerbestel

De Gouden Rugzak

Handboek voor vermogende families

De Gouden Rugzak
  • Jaar van uitgave 2014
  • 347 pagina's
Auteur:Raimund Kamp, Ad Kil en Marijke Kuijpers
Rubriek: Juridisch Belastingrecht
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Icon_printbook 978‐90‐8974‐978‐9 | hardcover | 2e druk | € 57,00
Icon_ebook 978‐94‐6274‐138‐6 | digitaal boek | € 28,99

De praktijk leert ons dat een opgebouwd familievermogen na twee generaties in veel families is verdampt. Wat doen families die al verschillende generaties vermogen succesvol overdragen anders, dan families die hierin falen? Deze vraag stond centraal in het kwalitatieve onderzoek Vermogens overdracht in Nederland. Door diepte-interviews met vermogende erfgenamen achterhaalden wij hoe zij zijn opgegroeid, zijn voorbereid op het toekomstige familie kapitaal en wat hun ervaringen met geërfd vermogen zijn. Eenonderzoek van deze omvang en diepgang heeft in Europa nog niet eerder plaatsgevonden.

Door onvoldoende voorbereiding en communicatie, onduidelijkheden en ruzies kan enkel al de afwikkeling van een nalatenschap een drama worden. Veel erfgenamen ervaren door onvoldoende financiële kennis en ervaring moeilijkheden bij het beheer van hun erfenis. Ook leidt de erfenis regelmatig tot relatieproblemen en problemen met zingeving. 

In de ‘oude wereld’ concentreren vermogende families en hun adviseurs zich vooral op Estate Planning waarbij de fiscale en juridische techniek centraal staat om belasting te besparen. In de ‘nieuwe wereld’ komt daar een extra element bij: optimale voorbereiding van de volgende generatie op de kansen en verantwoordelijkheden van het vermogen. 

‘Dit boek is een absolute must voor vermogende families die streven naar een combinatie van behoud van het vermogen en harmonieuze familieverhoudingen.’
Prof. dr. Frans Sonneveldt - estate planner

Doelgroep

Dit handboek is interessant voor vermogende ouders, families met een familiebedrijf, (toekomstige) erfgenamen en hun adviseurs, en geïnteresseerden die een inkijk willen in de wereld van vermogende families. Wij presenteren naast de onderzoeksresultaten ook theorieën om de praktijk beter te kunnen begrijpen en reiken ideeën en handvatten aan om familievermogen generatiebestendig te maken.

Auteursinformatie

Marijke Kuijpers en Raimund Kamp zijn de oprichters van Guidato Family Office B.V., een onafhankelijke onderneming gespecialiseerd in advisering aan vermogende particulieren en families, vermogensregie en overdracht van vermogen en (familie-) bedrijf naar de volgende generatie. Ad Kil is hoogleraar Researchdidactiek aan de Nyenrode Business Universiteit.

De Telegraaf 22 oktober 2014

Rijkdom zaak van strategie

Bekijk de bijlage
Alkmaarsche Courant 10 oktober 2014

Wij zijn de vlieg aan de muur

Bekijk de bijlage
Radio 1 25 oktober 2014

Radio 1
Klik hier voor de uitzending.

Bekijk de bijlage
Dagblad van het Noorden | 4 januari 2014

Geld als gouden last

Bekijk de bijlage
BNR Vermogen - Overdracht van vermogen | 30 januari 2014

Je hele leven ben je bezig om aan je vermogen te bouwen en dat te beheren, maar als je de overdracht niet goed regelt kan dat vermogen zo weer verdwijnen. 

Klik hier om het radiofragment te luisteren.  

Bekijk de bijlage
De Gelderlander | 13 maart 2014

Bloedbank versus zakelijk belang

Bekijk de bijlage
Het Financieele Dagblad | 5 juli 2014

Personal Finance Jong geleerd, oud gedaan

Bekijk de bijlage
Regio Alkmaar Magazine | juni 2014

Gouden rugzak met zware baksteen

Bekijk de bijlage
Estate Tip | afl. 2014-21, 4 juni 2014

Oefenen voor het erfgenaamschap

Bekijk de bijlage
Notariaat Magazine | 6 juni 2014

Het familievermogen: Vaker last dan lust

Bekijk de bijlage