Bestel deze publicatie
annuleerbestel

De economische analyse van het recht

Rechtseconomische beschouwingen

De economische analyse van het recht
  • Jaar van uitgave 2008
  • 262 pagina's
Redacteur:W.C.T. Weterings, R.J. Van den Bergh, R.H.J. van Bijnen, B. Bouckaert, B.W.F. Depoorter, C.F. Van der Elst, M.G. Faure, J.A. den Hertog, E.P.M. Vermeulen en L.T. Visscher
Reeks:Schoordijk Instituut
Rubriek: Juridisch Metajuridica
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Icon_printbook 978‐90‐5454‐989‐5 | paperback | 1e druk | € 42,50

Dit boek is een inleiding in de economische analyse van het recht ofwel de rechtseconomie. In de Verenigde Staten krijgt de rechtseconomie al jaren grote aandacht in zowel de theorie als de praktijk. Geleidelijk komt de interesse in rechtseconomie overwaaien naar Europa.

In de rechtseconomie wordt door een economische bril gekeken naar juridische vraagstukken als contractenrecht, eigendomsrecht en mededingingsrecht. Het begrip efficiëntie staat daarbij centraal. De rechtseconomie analyseert hoe efficiënt – bestaande en alternatieve – rechtsregels zijn.
Juristen zien recht vaak (louter) als een middel om rechtvaardigheid te bewerkstelligen. De rechtseconomie laat zien dat het recht een complex systeem van gedragsprikkels is dat ook efficiëntie kan bevorderen.
Het is voor juristen waardevol om kennis te nemen van de rechtseconomie, zodat zij juridische onderwerpen vanuit het oogpunt van zowel rechtvaardigheid als efficiëntie kunnen benaderen. Voor economen is het nuttig om te weten welke effecten hun vakgebied heeft bij toepassing op het recht.

Dit boek geeft een overzicht van de rechtseconomische benadering van het recht en laat zien hoe het uitwerkt op verschillende rechtsgebieden. Het openingshoofdstuk beschrijft kort wat rechtseconomie is. Daarna wordt ingaan op belangrijke juridische kwesties als eigendomsrecht, contractenrecht, onrechtmatigedaadsrecht, schadevergoedingsrecht en strafrecht. Ook wordt aandacht besteed aan verzekeringen, consumentenrecht, ondernemingsrecht, mededingingsrecht en intellectueel eigendomsrecht. Ten slotte komen geschiloplossing en rechtshandhaving aan bod.

Doelgroep

De economische analyse van het recht is geschikt voor een breed lezerspubliek en vereist geen uitgebreide kennis van het recht noch een economische achtergrond.

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

Digitaal boek (PDF) - direct downloaden
Boek (gedrukt exemplaar) - levering twee tot vijf werkdagen
M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.